Microsoft Silverlight Nedir?

Silverlight, Microsoft'un yeni teknolojisi olan Windows Presentation Foundation (WPF) 'nin Everywhere yani Heryerde ayağı.
Kısaca WPF 'ye değinmek gerekirse, WPF programcılığa ve program arayüzlerine tamamen farklı bir bakış açısı getiriyor. Şöyle ki, artık programlarınızı yazarken tamamen vektörel arayüzler kullanabiliyor, Windows Vista görünümünde uygulamalar geliştirebiliyorsunuz. Örnek WPF uygulamalarından bazıları da Microsoft Expression programları.
Silverlight 'a geri dönersek, dediğim gibi Silverlight WPF 'nin web kolu ve tamamen açık kaynak. WPF çalışmak için bir Windows işletim sistemi ve .net Framework isterken, Silverlight bir browser plug-in 'i sayesinde Windows, Linux ve hatta MacOs ayırt etmeden heryerde aynı şekilde çalışabilecek. Bu klasik Microsoft anlayışı diyebiliriz, varolan standartlara ayak uydurmaktansa, kendi standartını getirmeyi istemek.
Silverlight üzerinde uygulama geliştirmek için JavaScript (JS) bilmek yeterli. Evet, sadece bu kadar. Yani her JS bilen kişi artık bir Silverlight uzmanı olabilir. Silverlight 'ın gelecek sürümüyle .net yazılımcıları da birer Silverlight uzmanı olacak. Her ne kadar kıskanarak söylesem de, .net yazılımcıları Silverlight ile uygulama geliştirmek için JS 'cilere nazaran daha az vakit harcayacaklar.

http://www.microsoft.com/silverlight/

Hiç yorum yok: